Co należy wiedzieć o gotowych posiłkach dla dzieci?

Każdy rodzic troszczy się o swoje dziecko w możliwie najlepszy sposób. Kluczową kwestią są spożywane przez malucha pokarmy, a obecnie na półkach sklepowych aż roi się od najróżniejszych dań gotowych. Jest to wygodne rozwiązanie, ale czy zdrowe?

Kiedy wprowadzić gotowe dania i czy warto?

Już około 6. miesiąca życia można dziecku podać gotowe dania ze słoiczków, które według specjalistów zawierają wyselekcjonowane składniki pokarmowe o najwyższej jakości. Mamy do dyspozycji najróżniejsze zupki, soczki, obiadki, desery, parówki, musy i kaszki.

Takie gotowe dania są wygodne i poręczne, można je ze sobą zabrać w każde miejsce, a także bezproblemowo je podgrzać. Ich zaletą jest brak konserwantów oraz sztucznych barwników, a także są sterylizowane w wysokiej temperaturze, więc zachowują przez długi czas trwałość. Dodatkowo nie zawierają soli ani też cukru czy też wzmacniaczy smaku. Takie gotowe dania są poddawane rygorystycznym testom, więc rodzice mają pewność, że nie podają dziecku produktu zawierającego szkodliwych substancji. Są produkowane w higienicznych warunkach i zawierają odpowiednio zbilansowane pożywienie. Gotowe dania są dostępne dla każdego przedziału wiekowego, a więc ich konsystencja i stopień rozdrobnienia są odpowiednio dobrane do wieku naszej pociechy.

Który produkt wybrać?

Najlepiej zacząć od podawania dziecku słoiczków jednoskładnikowych z marchewką czy też jabłkiem. Na początek wystarczą 3 łyżeczki, a dopiero z czasem zwiększamy ilość nowego pożywienia. Jeśli dziecko już przyzwyczaiło się do dań warzywnych, warto dodać również mięsne z jagnięciną czy indykiem. Po 4. miesiącu życia przeciętna porcja wynosi 125 g, powyżej 6. miesiąca jest to 190-220 g, a roczne dziecko potrzebuje 250 g.

Pamiętajmy, że dopiero po ok. ośmiu miesiącach wprowadzamy zamiast papek bardziej rozdrobnione pokarmy, ale stopniowo. Warto, aby posiłki stały się bardziej urozmaicone, ale by smakowały naszemu malcowi. Słoiczki przechowujemy w temperaturze pokojowej, chroniąc przed światłem. Po otwarciu trzymamy je w lodówce do 48 h. Nie zaleca się podawania jedzenia prosto ze słoiczka, chyba że mamy pewność, że dziecko wszystko zje. Słoiczki można podgrzewać w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ