Lubisz suszone owoce i grzyby? Pora na inwestycję w dehydrator

0
782

Jeśli należysz do osób, które uwielbiają nie tylko świeże, ale również suszone owoce i grzyby, na pewno często rozkładasz je na tacy i wystawiasz na słońce, albo rozwieszasz na sznurku. Istnieje także możliwość podsuszania ich w piekarniku. Jednak czy są to efektywne sposoby? Na pewno już wiesz, że nie. Dlatego, gdy zależy ci na lepszym procesie suszenia, powinieneś zainwestować w dehydrator.

Czym jest dehydrator?

Dehydrator, inaczej osuszacz, to wysokiej klasy urządzenie, które pozwala w sposób precyzyjnie kontrolowany wysuszyć produkty spożywcze. Zaawansowane modele, takie jak Zyle Express, dostępne w sklepie Ronic, posiadają szereg zalet i umożliwiają uzyskanie idealnych produktów dla siebie i całej rodziny. Idealnie sprawdzą się między innymi w domach osób, które często wybierają się na grzyby, posiadają własne sady lub działki, albo po prostu lubią robić przetwory.

Zalety dehydratora

Tradycyjne sposoby suszenia nie są zbyt efektywne. Zajmują wiele czasu i wymagają używania dużej powierzchni, aby powietrze i naturalne ciepło dotarły do warzyw, owoców czy grzybów. Ususzenie w tych warunkach innych potraw, takich jak choćby mięso, jest praktycznie niewykonalne.

W przeciwieństwie do tradycyjnych sposobów suszenia dehydrator nie wymaga tak długiego czasu ani tak dużych ilości miejsca. Urządzenie zostało tak zaprojektowane, aby mieściło kilka tac, ustawionych jedna nad drugą. Wokół nich przepływa ciepłe powietrze, które doprowadza do równomiernego i szybkiego odparowania wody.

Co więcej, najwyższej klasy urządzenia posiadają odpowiedni system wentylacyjny, który umożliwia odprowadzenie odparowanej wody i zapewnia obieg czystego powietrza. Dzięki temu efektywność suszenia jest bardzo wysoka i przekłada się na skrócenie jego czasu. Co więcej, umożliwia jednoczesne suszenie kilku różnych rodzajów owoców czy warzyw, a nawet jednocześnie z nimi grzybów. Dzięki wentylacji zapachy nie są bowiem wchłaniane przez inne produkty, dzięki czemu każdy z nich będzie miał taki aromat, jak oczekujemy.

Trwałe materiały i duża moc urządzenia zapewniają z kolei, iż będzie ono sprawdzało się doskonale nawet przy jego częstym i intensywnym wykorzystaniu. Dzięki temu może sprawdzić się w wielopokoleniowym domu, kiedy chcemy obdarować bliskich, a nawet w małej, rodzinnej gastronomii.

Kontrola temperatury kluczem do dobrego wyschnięcia

Dzięki regulacji temperatury proces suszenia jest w pełni kontrolowany. W przeciwieństwie do suszenia w piekarniku łatwo jest uniknąć nadmiernego spalenia potraw, przesuszenia ich zbyt mocno albo niedosuszenia. Każdy z tych niechcianych procesów mógłby spowodować, że pożywnie straci swoje wartości i smak, albo ulegnie zepsuciu. Dzięki optymalnej temperaturze i opcji podtrzymania ciepła można jednak uniknąć ich wszystkich, a także zabezpieczyć ususzone już potrawy przed ponownym wchłanianiem wilgoci z otoczenia jeszcze przed zapakowaniem w szczelne pojemniczki.

Czy warto suszyć potrawy?

Na koniec należy odpowiedzieć sobie na pytanie, które może ciekawić osoby, które nie zajmowały się tym do tej pory. Oczywiście! Suszenie to doskonały sposób konserwacji potraw, który pozwala na długo zachować ich właściwości zdrowotne, gdyż praktycznie żadne nie zostają usunięte podczas takiej obróbki. Co więcej, suszone owoce czy warzywa, a nawet paski suszonego mięsa mogą być doskonałą, zdrową przekąską – znacznie lepszą niż kupowane w sklepie słodycze.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ