Wzrok pogarsza się wraz z wiekiem. Przyczynę stanowi tu zwyrodnienie plamki żółtej. Istnieje wiele czynników i chorób, które prowadzą do osłabienia zdolności widzenia, np. cukrzyca czy nadciśnienie. Choroby oczu także prowadzą do pogorszenia wzroku – wady refrakcji, zaćma, jaskra. By dbać o wzrok, ważne jest odpowiednie oświetlenie miejsca pracy, właściwa dieta, a w razie konieczności, dobrze dobrane okulary.
Od czego psuje się wzrok?
Istnieje wiele czynników i chorób, które prowadzą do osłabienia zdolności widzenia. Najczęściej jest to nieprawidłowe oświetlenie pomieszczeń i miejsca pracy. Zarówno zbyt mocne, jak i zbyt słabe światło działa niekorzystnie. Czytanie, które wymaga znacznego wpatrywania się w tekst, powoduje nadwyrężenie oczu, a w konsekwencji – np. ból głowy. Jeśli mowa o świetle, nie należy zapominać o okularach przeciwsłonecznych, które chronią przed promieniowaniem ultrafioletowym. Nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV może prowadzić do szybszego rozwoju zaćmy lub zwyrodnienia plamki żółtej. Podczas kupowania okularów przeciwsłonecznych należy sprawdzić, czy szkła posiadają odpowiedni filtr przeciw promieniowaniu, a nie tylko zaciemniają obraz. Niektóre soczewki kontaktowe są również wyposażone w odpowiednią ochronę przed UVA i UVB. Ważne jest, aby dbać o oczy u dzieci, gdyż niekorzystne zmiany mogą kumulować się w trakcie życia, dając poważniejsze objawy w podeszłym wieku. Palenie tytoniu, m.in. poprzez przyspieszenie rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych, wpływa niekorzystnie na oczy i zdolność widzenia. Ponadto przyspiesza rozwój zaćmy, predysponuje do rozwoju uszkodzenia nerwu wzrokowego czy zwyrodnienia plamki żółtej. Podobnie oddziałuje źle leczona, niekontrolowana cukrzyca i nadciśnienie tętnicze.
Dlaczego wzrok pogarsza się wraz z wiekiem?
Najczęstszą przyczynę nabytej ślepoty i osłabienia wzroku u ludzi po 50. roku życia w krajach rozwiniętych stanowi zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem – AMD. Jest to jednostka chorobowa, której istota polega na degeneracji niewielkiej, centralnej części siatkówki – plamki żółtej. Stan ten rzadko powoduje całkowitą ślepotę, może być jednak źródłem znacznego upośledzenia widzenia. Istnieją dwa główne typy AMD: postać sucha i wysiękowa. Postać sucha, najczęstsza, charakteryzuje się obecnością żółtych złogów w plamce żółtej (druzy). Mogą one powodować zaburzenia widzenia, a w przypadku wzrostu ich liczby, powiększania i zlewania się – zmniejszać pole widzenia. W miarę rozwoju AMD dochodzi do ścieńczenia światłoczułej siatkówki. Charakterystyczne są ubytki w centralnej części pola widzenia. Postać wysiękowa związana jest z rozwojem nowych, nieprawidłowych naczyń krwionośnych w okolicy plamki żółtej. W wyniku tego dochodzi do wynaczynienia krwi w rejonie plamki, co prowadzi do upośledzenia widzenia centralnego, postrzegania linii prostych jako falowane czy ostatecznie – do całkowitego zaniewidzenia. Nie istnieje skuteczne leczenie zaawansowanego zwyrodnienia plamki żółtej. We wczesnych etapach stosuje się laseroterapię. Badania populacyjne sugerują, że u osób przyjmujących dużą ilość luteiny ryzyko wystąpienia AMD jest mniejsze, a w przypadku rozwiniętej choroby objawy są mniej nasilone. Inne częste przyczyny zaburzeń widzenia to m.in. wady refrakcji, zaćma, jaskra.
Domowe sposoby na zdrowe oczy
Starzenie się wzroku jest procesem nieodwracalnym. Zmniejszenie narażenia na czynniki szkodliwe, odpowiednia dieta, higiena pracy, stosowanie kropli ochronnych i preparatów z luteiną, pozwala opóźnić procesy prowadzące do pogorszenia wzroku.
1. Okłady z plasterków ogórka zielonego położone na oczy i delikatnie przyciśnięte na kilka-kilkanaście minut lub okład z chłodnej torebki zielonej herbaty mogą przynieść ulgę zmęczonym oczom. Substancje zawarte w tych produktach działają lekko przeciwzapalnie oraz przeciwobrzękowo.
2. Dla poprawy ostrości wzroku konieczne jest regularne stosowanie preparatów zawierających luteinę. W aptekach dostępne są tabletki z luteiną, które zawierają aż 24 mg tej substancji. Luteina pozwala utrzymać prawidłową ostrość wzroku, pełni funkcje ochronną względem siatkówki i soczewki oka.
3. Wskazane jest noszenie okularów przy częstej i długotrwałej ekspozycji na słońce. Okulary przeciwsłoneczne powinny mieć wszelkie atesty oraz filtry, które ochronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem. Ochrona ta jest szczególnie ważna wczesną wiosną, gdy oczy przyzwyczajają się do większej ilości światła słonecznego, a także w czasie długotrwałej ekspozycji na promienie w czasie wakacji.
4. W przypadku pracy przy komputerze, warto regularnie nawilżać oko przy pomocy kropli nawilżających. Preparaty te są dostępne bez recepty.
5. W przypadku pracy z materiałami niebezpiecznymi, parami, pyłami, zaleca się noszenie okularów ochronnych. Im mniej czynników szkodliwych dociera do oczu, tym lepiej dla ich stanu. Proste okulary ochronne dostępne są w prawie każdym sklepie narzędziowym, zatem warto je stosować nawet podczas prac domowych.
6. Dla utrzymania wzroku w dobrym stanie niezwykle ważna jest profesjonalna opieka okulistyczna. Należy pamiętać o regularnych wizytach kontrolnych u specjalisty dla lepszej ochrony i zdrowia oczu. U osób bez czynników ryzyka, jak np. cukrzyca, zaleca się przeprowadzać kontrolę przynajmniej raz na dwa lata lub niezwłocznie, jeśli pojawi się jakiś niepokojący objaw.


•
Zapalenie płuc poprzedzone jest zwykle zapaleniem oskrzeli. Zapalenie płuc występuje u osób wyniszczonych, osłabionych, po operacjach itd. Przyczyną zapalenia płuc może również być wdychanie kurzu, różnych substancji trujących, jak np. chloru, fosgenu, iperytu, a także dymu papierosowego. W przeważającej części przypadków mamy doczynienia z bakteryjnym zapaleniem płuc wskutek zakażenia bakteryjnego. Zapalenie płuc odoskrzelowe może rozwijać się również na tle długotrwałego przekrwienia płuc wskutek znacznego osłabienia układu krążenia, u chorych nieprzytomnych wskutek dostania się ciał obcych do dróg oddechowych i płuca.


Dieta wątrobowa to dieta lekkostrawna, która wymaga naprawdę drastycznych zmian nawyków żywieniowych. Kiedy wątroba odmawia posłuszeństwa, jedynym rozwiązaniem okazuje się zastosowanie diety. Powinna być bogata w białka i węglowodany oraz ograniczać tłuszcze i błonnik. Produkty białkowe muszą zawierać dużą ilość substancji lipotropowych, jak: metionina, cholina, witaminy B2 i C. W diecie na wątrobę tłuszcze ogranicza się do 40 g dziennie. Podstawą jest stosowanie tłuszczów o niskim punkcie topnienia i wysokiej wartości biologicznej, a więc takich jak: olej sojowy, olej słonecznikowy i masło. W trakcie stosowania diety wątrobowej posiłki warto spożywać często, tj. 4-5 razy dziennie, ale w mniejszych porcjach, a potrawy nie powinny być gorące. Najlepiej, aby potrawy były przygotowane w wodzie i na parze, pieczone w folii, pergaminie, a także duszone bez tłuszczu. Zazwyczaj w tej diecie podaje się większe ilości chudego mleka i twarogu, ponieważ zawierają metioninę.
Przyczyna astygmatyzmu to nieprawidłowa budowa rogówki, pierwszej struktury oka, która dokonuje załamywania promieni. Niezborna rogówka, czyli ta, która jest przyczyną astygmatyzmu, posiada dwa różne promienie krzywizny. Można to sobie wyobrazić, porównując prawidłową rogówkę do wycinka idealnej kuli. Natomiast rogówka niezborna jest wycinkiem bryły o kształcie jajowatym. W takiej rogówce występują dwa główne południki, położone pionowo i poziomo, najbardziej różniące się promieniami krzywizny (porównajmy sobie przedstawiony opis z połową skorupki jajka. Linia narysowana pionowo, wzdłuż takiej połówki, różni się zakrzywieniem od linii powstałej przy rysowaniu poziomo). Wspomniane linie najbardziej różniące się promieniem krzywizny to tak zwane południki główne wyznaczające oś astygmatyzmu. Wiązka promieni padających wzdłuż jednej osi jest załamywana z inną mocą niż promienie padające wzdłuż osi prostopadłej do niej. Oczywiście rogówka nigdy nie jest idealnie okrągła, więc można powiedzieć, że każdy cierpi na niezborność. Jednak zaburzenia widzenia pojawiają się dopiero od pewnego stopnia deformacji.
3) Dwunastnica: trypsynogenu, chymotrypsynogen, elastaza, lipaza żołądkowa, amylaza trzustkowa, disacharydaza, nukleazy trzustkowe;
•
Kiedyś uważano, że przyczyną powstania wrzodu żołądka jest stresujący tryb życia, jednak obecnie okazuje się, że wrzody na żołądka dotyczą również osób spokojnych. Nieleczona choroba wrzodowa żołądka może przekształcić się w nowotwór. Wrzody żołądka przypominają stożkowate zagłębienie. Wrzody na żołądku to miejscowy ubytek w błonie śluzowej żołądka. Wrzód żołądka może być bardzo głęboki i sięgać do błony mięśniowej ściany żołądka. Wrzód żołądka może również powstać w dolnej części przełyku, który może być wystawiony na działanie kwasu żołądkowego. Najczęściej jednak wrzód żołądka powstaje tam, gdzie pojawia się enzym pepsyna. Powstający wrzód na błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy może mieć 5 mm, a nawet kilka centymetrów. Czasem zdarza się, że wrzód żołądka jest tak głęboki, że może przenikać przez ścianę żołądka lub dwunastnicy. Gdy w czasie choroby wrzodowej żołądka pojawia się nagły ostry ból żołądka, może to oznaczać, że doszło do perforacji wrzodu. Jeśli podejrzewamy u siebie perforację wrzodu, należy natychmiast udać się do szpitala, ponieważ jest to sytuacja poważnie zagrażająca naszemu zdrowiu i życiu. Perforacja wrzodu żołądka oznacza przerwania ściany żołądka. Dlatego perforacja może doprowadzić do zapalenia otrzewnej i wymaga pomocy chirurga.