Schemat żywienia niemowląt - dlaczego maluch nie powinien jeść słonych potraw?

W schemacie żywienia niemowląt eksperci podali orientacyjną wielkość porcji, jakie powinno przyjmować dziecko. Są też wytyczne, jakie posiłki i kiedy podawać niemowlęciu. A co ze składem potraw? Czy wartość odżywcza posiłków ma znaczenie?

Wprowadzanie posiłków – pomocny schemat żywienie niemowląt

Konieczność rozszerzania diety maluszka wynika z rosnącego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Po 6. miesiącu życia dziecka mleko mamy nie jest już w stanie dostarczyć ważnych dla rozwijającego się dziecka składników odżywczych. U niemowlęcia rośnie zapotrzebowanie na energię, białko, żelazo, cynk i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Schemat żywienia niemowląt – co jeszcze należy wiedzieć?

W schemacie żywienie niemowląt określono wiek dziecka, w którym należy wprowadzać pierwsze posiłki do jego diety. To moment , w którym u większości dzieci dojrzewa zdolność do przyjmowania pokarmów stałych. Chociaż organizm dziecka intensywnie się rozwija, wciąż jest wrażliwy. Przez 1000 pierwszych dni życia maluszka dojrzewa jego układ pokarmowy oraz programuje się metabolizm. Ten jedyny moment pozwala nam wpłynąć na zdrowie dziecka teraz i w przyszłości. Dlatego niemowlętom i małym dzieciom należy podawać żywność dostosowaną do ich potrzeb i możliwość. Nerki i wątroba dziecka dalej się rozwijają i nie są w stanie poradzić sobie z nadmiarem szkodliwych substancji czy zanieczyszczeń w żywności.

Sól w diecie dziecka

Społeczeństwo spożywa za dużo soli. My, rodzice lubimy jeść potrawy, które „mają smak”– czyli te mocno posolone. Swoje preferencje żywieniowe często przekładami na dziecko, dosalając postawy, które mu serwujemy. Tymczasem niemowlęta nie mają jeszcze wykształconej preferencji smaku słonego. Dlatego nie ma potrzeby dosalania potraw podawanych dzieciom. Solenie posiłków kształtuje niewłaściwe preferencje żywieniowe, obciąża nerki i niekorzystnie wpływa na rozwój kośćca – nadmiar soli demineralizuje kości, zwiększając wydalanie wapnia. Wysokie spożycie soli w okresie niemowlęcym i wczesnego dzieciństwa może być przyczyną rozwoju niektórych chorób w wieku dorosłym, np. nadciśnienia tętniczego.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ