Pożywne i zdrowe desery dla dzieci

Zdrowe desery dla dzieci

Posiłki dla najmłodszych muszą być zróżnicowane i ciekawie podane. Powinny też zawierać wszystkie cenne składniki odżywcze, niezwykle ważne dla rozwijającego się organizmu. Podpowiadamy, jak przygotować zdrowe desery dla dzieci z łatwo dostępnych składników.

Wielu rodziców ma problem z przygotowaniem posiłków dla swoich pociech. Dzieci mają często swoje ulubione smaki, przez co mogą odmawiać jedzenia nowych produktów. Trudno gotować nieustannie coś nowego, zwłaszcza że nie ma się pewności, czy dana potrawa zyska aprobatę.

Uwaga na cukier!

Dziś w sklepach znaleźć można niemal wszystko. Producenci przekonują, że ich produkty to zdrowe desery dla dzieci, nierzadko wzbogacane cennymi pierwiastkami, m.in. magnezem. Jeśli jednak przeanalizuje się skład, często okazuje się, że oprócz tego co dobre i wartościowe, maluch otrzyma też duże ilości cukru oraz syropu glukozowo-fruktozowego.

A te składniki z całą pewnością nie powinny gościć w jadłospisie najmłodszych. Ich nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju nadwagi i otyłości, które to problemy z roku na rok diagnozowane są coraz częściej u dzieci i młodzieży. Prowadzą nie tylko do powstania poważnych schorzeń, m.in. cukrzycy, ale też stanowią duży problem estetyczny i mogą być przyczyną napiętnowania ze strony rówieśników.

Przepisy na zdrowe desery dla dzieci

Zdrowe desery dla dzieci wcale nie muszą być pracochłonne ani skomponowane z trudno dostępnych składników. Łatwo je zrobić w domu, są przy tym smaczne i odpowiednie dla całej rodziny. Oto trzy propozycje.

  1. Galaretka malinowa z miętą

Ten deser jest odpowiedni dla młodszych i starszych dzieci. Stanowi alternatywę dla produktów gotowych.

Składniki:

  • kompotu jabłkowego bez cukru
  • lekkiego naparu z herbaty miętowej
  • 4 łyżki żelatyny lub agar-agar
  • 2 szkl. malin*
  • łyżka  miodu

*Maliny można zastąpić innymi owocami jagodowymi, np. jagodami.

Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzej w garnku z gorąca wodą. Maliny włóż do dużej miski. Połącz kompot z zimnym naparem, dodaj miód i żelatynę. Składniki wymieszaj. Zalej owoce, deser wstaw do lodówki. Gdy stężeje, udekoruj i podaj.

  1. Truskawkowy mus z jogurtem i gorzką czekoladą

Deser ten nie tylko bardzo dobrze się prezentuje, ale też jest bardzo smaczny. Obecne w niej składniki dostarczają takich pierwiastków jak wapń, który jest niezbędny dla mocnych i zdrowych kości, oraz magnez. Nie zawiera cukru. Ma lekko orzeźwiający smak.

Składniki:

  • 2 szkl. truskawek (250 g)
  • 2 szkl. gęstego jogurtu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki chudego mleka

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Truskawki wrzucić do blendera, dokładnie zmiksuj. Jeśli dziecko nie toleruje drobnych grudek czy pestek, mus można dodatkowo przetrzeć przez sito. Mus przelej do szklanek, napełnij je do 1/3 wysokości. Uzupełnij pozostałą część jogurtem. Dodaj ulubione owoce, np. borówki, jagody lub pokrojone na kostkę brzoskwinie. Wierzch deseru polej roztopioną czekoladą. Udekoruj listkami mięty.

  1. Batoniki owsiane z bakaliami

Taki batonik to idealna propozycja nie tylko na zdrowy deser, ale też drugie śniadanie do szkoły. Można je spakować do plecaka lub zabrać na wycieczkę. Są smaczne, pożywne i dodają energii.

Składniki:

  • 1 jabłko
  • płatków owsianych
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • ½ szkl. żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • ½ szkl. mieszanki ulubionych nasion i bakalii: nasion dyni, słonecznika, sezamu, orzechów włoskich, płatków migdałowych

Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Płatki owsiane, amarantus i suszoną żurawinę wymieszaj z jabłkiem i miodem, pozostaw na noc w lodówce. Następnego dnia nasiona upraż na patelni, wymieszaj je z płatkami oraz pozostałymi składnikami. Uformuj ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min. Nie wyciągaj deseru od razu po upieczeniu, pozostaw jeszcze przez godzinę, by się przesuszył. Gdy wystygnie, pokrój batony. Przechowuj je w lodówce.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ