Przepisy na dania z jarmużem

Przepisy z jarmużem to gwarancja nie tylko smaku i aromatu, ale także mnóstwo wartości odżywczych dla Twojego organizmu. Poznaj nasze przepisy na jarmuż i sprawdź je we własnej kuchni!

Jarmuż – znakomite warzywo na odporność i nie tylko

Jarmuż to warzywo, które wciąż nie jest specjalnie doceniane przez Polaków – mimo to, kryje ono w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Ponadto jarmuż warto jeść szczególnie w sezonie chorobowym, gdyż wpływa na poprawne działaniu układu odpornościowego. Jarmuż ma naprawdę niezwykły smak, dzięki czemu nada każdemu posiłkowi znakomitej wyjątkowości oraz aromatu.

W jarmużu znajduje się wiele antyoksydantów, takich jak witaminy A, C i E. Ich zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników, które niestety osłabiają układ immunologiczny. Warto też dodać, że wolne rodniki podwyższają ryzyko wystąpienia nowotworów oraz przyspieszają procesy starzenia. Zresztą jarmuż ma w sobie takie bogactwo korzystnych właściwości, że aż trudno wymienić je wszystkie tutaj.

Jarmuż – przepisy

Świetny początek dnia to jajecznica plus jarmuż. Przepisy na to proste danie są super szybkie! Zajmie to zaledwie chwilę, potrzebujesz tylko garść jarmużu, 2-3 jajka, łyżeczkę masła, sól oraz pieprz. Najpierw umyj jarmuż i usuń łodyżki, następnie na roztopione masło na patelni wbij jajka. Gdy białko lekko się zetnie, pomieszaj wszystko, dodaj sól, pieprz i gotowe!

Jak przygotować jarmuż? Przepisy są różne! Co powiesz na duszonkę z jarmużem?
Do jej przygotowanie konieczne są następujące składniki: 1 kg ziemniaków, 100 g chorizo lub boczku, 3 ząbki czosnku, 100 g jarmużu, 1 śmietana 12% oraz przyprawa do ziemniaków.

Ziemniaki pokrój w plastry i ugotuj na małym ogniu, potem na patelni podsmaż chorizo lub boczek – ale nie dodawaj tłuszczu. Dodaj przeciśnięty czosnek, a kiedy się zarumieni, także jarmuż, koniecznie wcześniej pozbądź się twardych łodyg. Kiedy wszystko będzie miękkie, dodaj śmietanę i przyprawy – wymieszaj składniki i duś pod przykryciem około 5 minut.

Świetną lekką i smaczną przekąską jest koktajl z jarmużu, który możesz przyrządzić na dziesiątki sposobów. Zblenduj pół szklanki soku z ananasa ze szklanką mleka migdałowego, ale nie dodawaj cukru. Zamiast tego dołóż garść jarmużu, szpinaku oraz plaster pokrojonego ananasa i pół banana. Prawda, że pyszne?

A może coś zdrowego w wersji fit? Tu świetnie sprawdzą się chipsy z jarmużu. Aby je zrobić wystarczy trochę jarmużu, olej roślinny, skórki otartej z cytryny, chilli i soli. Umyj i wyczyść liście jarmużu, oderwij łodyżki i porwij na małe kawałki. Następnie pomieszaj je ze wszystkimi dodatkami i ułóż na blasze tak, aby się nie dotykały. Piecz przez 3-5 minut w temperaturze 150 stopni – i gotowe, chipsy z jarmużu mogą powędrować na stół!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ