Enzymy trawienne

Enzymy trawienne – czym są?

Enzymy trawienne – enzymy rozkładające pokarm na substancje przyswajalne przez organizm, np. cukry proste, aminokwasy, kwasy tłuszczowe itp. Przykładowo, białka trawione są przez pepsynę, trypsynę i peptydazy, a tłuszcze przez lipazy itp. Enzymy trawienne to specyficzna grupa białek, wydzielanych w układzie pokarmowym człowieka odpowiedzialnych za przyśpieszenie rozkładu złożonych związków z pożywienia do jak najprostszych do strawienia cząsteczek, co zachodzi w procesie hydrolizy, które mogą zostać wykorzystane przez organizm do licznych reakcji. Ich produkcja zachodzi głównie w trzustce i jelicie cienkim, ale również przez gruczoł ślinowy czy żołądek.

Podział enzymów ze wzglądu na rodzaj trawionych składników:

Enzymy trawienne dzielimy na 4 główne grupy:

– enzymy proteolityczne, inaczej peptydazy, zajmujące się rozkładem białek,

– enzymy amylolityczne, inaczej amylazy, odpowiedzialne za rozkład węglowodanów,

– enzymy lipolityczne, inaczej lipazy, przyśpieszające rozkład tłuszczów,

enzymy nukleolityczne, inaczej nukleazy, przyczyniające się do rozkładu kwasów nukleinowych:

a) rybonukleazy – oddziałujące na kwas rybonukleinowy (RNA),

b) deoksyrybonukleazy – wpływające na kwas deoksyrybonukleinowy (DNA).

Podział enzymów ze względu na miejsce działania:

Ze względu na miejsce działania wyróżniamy poszczególne enzymy:

1) Jama ustna: amylaza ślinowa, lizozym;

2) Żołądek: pepsyna, lipaza żołądkowa;

Enzymy trawienne 3) Dwunastnica: trypsynogenu, chymotrypsynogen, elastaza, lipaza żołądkowa, amylaza trzustkowa, disacharydaza, nukleazy trzustkowe;

4) Jelito cienkie: aminopeptydazy, karboksypeptydazy, amylaza jelitowa, laktaza, sacharaza, lipaza jelitowa, nukleazy jelitowe.

Przyczyny niedoboru enzymów trawiennych:

Przyczyn może być wiele, ale do głównych zaliczymy z pewnością:

– przesiąkliwe jelito,

– stany zapalne wywoływane przez alergie pokarmowe,

– przewlekły stres,

– ekspozycja na wszechobecne toksyny,

– procesy starzenia,

zmniejszona produkcja kwasu solnego, ponieważ kwasowe środowisko jest wymagane do aktywacji enzymów odpowiedzialnych za trawienie protein,

– predyspozycje genetyczne.

Enzymy trawienne – dla kogo są potrzebne?

Suplementacja enzymów trawiennych może być niezbędna wśród pewnych grup osób:

osoby z upośledzonym funkcjonowaniem trzustki, w przebiegu chociażby choroby Leśniowskiego-Crohna, celiakii czy cukrzycy, gdyż jest ona odpowiedzialna za produkcje kilku enzymów: lipazy trzustkowej, amylazy trzustkowej, nukleaz oraz nieaktywnych proenzymów: trypsynogenu, chymotrypsynogenu i proelastazy, przekształcanych odpowiednio do: trypsyny, chymotrypsyny i elastazy, a więc ich braki muszą zostać uzupełnione celem zwiększenia absorpcji składników pokarmowych, a szczególnie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,

wsparcie enzymami trawiennymi może okazać się korzystne dla osób borykających się z nieszczelnymi jelitami,

– przy doświadczeniu chorób wątroby,

– jeżeli mamy uczucie zatrzymania skonsumowanego pożywienia w żołądku,

– przy problemach dotykających szerokie grono osób, takich jak: zatwardzenie, wzdęcia, gazy, niestrawności,

– jeśli zauważymy, że w naszym stolcu znajdują się niestrawione cząstki pokarmu,

– osoby doświadczające refluksu żołądkowo-przełykowego po spożyciu posiłku.

Z czym wiążę się niedobory enzymów trawiennych?

– niezdolność do trawienia, a więc również właściwego wchłaniania składników pokarmowych może prowadzić do wystąpienia niedożywienia,

– niestrawione cząstki pokarmowe mogą stać się pożywką dla niekorzystnych bakterii zasiedlających nasze jelita, powodując wzdęcia, gazy, a co gorsza dysbiozę jelitową, czyli przerost liczby szkodliwych bakterii, co może mieć szereg negatywnych konsekwencji zdrowotnych,

– nieodpowiednie działanie enzymów układu pokarmowego może doprowadzić do zapalenia trzustki, mukowiscydozy, choroby Leśniowskiego-Crohna, celiakii, a nawet raka trzustki.

Suplementacja enzymami trawiennymi

Enzymy trawienne zawarte w owocach: bromealina z ananasa, papaina z papai,

– Enzymy trawienne pochodzące z surowego mięsa zwierzęcego w postaci tatara, lub poddanego lekkiej obróbce termicznej niedoprowadzającej do ich zniszczenia,

– Enzymy pochodzące z probiotyków,

– Suplementy zawierające mieszanki niezbędnych enzymów trawiennych,

– Betaina HCL.

Jak możemy wpłynąć na uzupełnienie niedoborów enzymów trawiennych?

Chcąc poradzić sobie z problemami dotyczącymi zbyt małej ilości wytwarzanych enzymów trawiących składników pokarmowych możemy zadziałać poprzez:

redukcję stanów zapalnych toczących się w organizmie,

– odbudowę naturalnej mikroflory jelitowej, a tu z pomocą przychodzą nam odpowiednio dobrane preparaty probiotyczne oraz probiotyki stanowiące pożywkę dla korzystnych bakterii bytujących w naszych jelitach,

eliminacja z diety pokarmów zawierających inhibitory enzymów trawiennych, a więc nasiona roślin strączkowych czy ziarna zbóż,

– wyrównanie niedoborów pokarmowych w organizmie,

– naukę radzenia sobie ze stresem, który w dużej mierze oddziałuje na funkcjonowanie układu pokarmowego.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ